Dolgozni. Boldogulni.

A Váradi András Alapítvány feladatául tűzte ki, hogy az ország egyik legnagyobb probléma-halmazát, a magyar foglalkoztatási válságot veszi célba. Ezért a “Dolgozni. Boldogulni.” projekt keretében szakpolitikai megoldásokra tesz javaslatot, részterületről részterületre haladva.


 

Dolgozni. Boldogulni. #5 – Jövőre hangolva

Itt letöltheted a teljes vitairatot!

Dolgozni. Boldogulni. #4 – Kiút a dzsungelből

A vállalkozások, különösen a kisvállalkozások foglalkoztatási szerepe jól ismert – a magyarországi kkv-k összesen majd 2 millió munkavállalót foglalkoztatnak, ami nagyjából háromszorosa a nagyvállalatoknál dolgozók számának. Foglalkoztatási szempontból kulcsfontosságú tehát a vállalkozók tehermentesítése, hogy új vállalkozások jöjjenek létre és a meglevők növekedni tudjanak, ezzel csökkentve a hazai foglalkoztatási válságot.

A túlszabályozottság és a betarthatatlan szabályok dzsungele óriási társadalmi veszteségekhez vezetnek, melyek már egyéni szinten megmérgezik a vállalkozási hajlandóságot. Az egész magyar gazdaság ráfizet arra, ha a vállalkozók a lényegi munka, a vásárlói igények kiszolgálása helyett a munkaidejüket a számlák töltögetésével, szabályok bogarászásával, hivatali ügyintézéssel töltik. Negyedik vitairatunk a munkahelyteremtőkre, az állások létrehozóinak oldalára fókuszál: a vállalkozók, önfoglalkoztatók helyzetének javítására.

 

  1. AZ ÚJ TERHEK ÁRA A RÉGIEK ELTÖRLÉSE

0412_vall_illu-02Ahhoz, hogy kiutat találhassanak a dzsungelből a hazai törekvő vállalkozók, javasoljuk az ADMINISZTRÁCIÓS PLAFON bevezetését a burjánzó bürokrácia megállítása érdekében. Az évtizedek alatt felhalomozódott, és ma már gúzsba kötő szabályok visszaszorításának érdekében garantálja az állam, hogy új adminisztrációs kötelezettségek bevezetése esetén legalább ugyanakkora tehercsökkentést hajt végre! Ne növekedhessen tovább a vállalkozókat visszahúzó teher!

 

 

 

  1. 5% RUGALMASSÁG, 95% GAZDASÁGFEHÉRÍTÉS

0412_vall_illu-01A fizetési forgalom elavult dzsungelében is ideje rendet tenni! Javasoljuk a FIZETÉSI FORGALOM MODERNIZÁCIÓJÁT az egyszerűbb és olcsóbb könyvelés és kifizetés érdekében. Kezdjük meg a papír alapú áfás számlák visszaszorítását, fokozzuk tovább a bankkártyás fizetés ösztönzését és vezessük be az adók és járulékok egyszámlás utalását! Belátható időn belül érjük el a teljesen digitális fizetési forgalmat!

 

 

 

  1. HIBÁZNI, TANULNI, MEGÉRTENI

0412_vall_illu-03Javasoljuk a SZOLGÁLTATÓ SZEMLÉLETŰ HIVATALOK kialakítását, amelyek első alkalommal a büntetés helyett figyelmeztetnek! A szemléletváltozást az első szabályszegésekre vonatkozó sárga lapok bevezetésével és a hivatali dokumentumok, online felületek kötelező közérthetőségével kezdjük el. Minden vállalkozó tanulhasson a saját hibájából és érthesse meg a rá vonatkozó szabályokat!

 

 

 

 

Töltsd le és olvasd el vitairatunkat!

0412_vall_kiadvany_mockup

 


 

Dolgozni. Boldogulni. #3 – Közlekedj Okosan!

A közösségi közlekedés és a foglalkoztatási esélyek összefüggése kevésbé ismert munkaerő-piaci problémák közé tartozik. Pedig kutatási eredmények bizonyítják, hogy a mobilitás útjában álló akadályok lebontásával – amelyek sok helyen például lehetetlenné teszik a napi ingázást – javíthatóak lennének a munkavállalási esélyek, elsősorban a leszakadó, reménytelenségbe süllyedő térségek számára mutatva kiutat.

0112_témakör_illu-01

 

1. Javasoljuk az utasok érdekeit képviselő MEGRENDELŐ SZERVEZETEK létrehozását, amelyek a térségükben döntenek a források felhasználásáról, és versengő szolgáltatókra alapozva megszervezik a közösségi közlekedést.

 

 

0112_témakör_illu-03

 

2.  Javasoljuk a MOBILITÁSI MINIMUM bevezetését, amely előírná, hogy az államnak minimális közlekedési szolgáltatásként biztosítania kell, hogy az ország összes településéről a reggeli munkakezdésre be lehessen érni a legközelebbi gazdasági központba.

 

 

0112_témakör_illu-02

 

3. Javasoljuk, hogy az infrastruktúrára szánt források felhasználását az ÁTLAGSEBESSÉG NÖVELÉSÉNEKszemlélete határozza meg, és a látványos, de gazdaságtalan fejlesztések helyett minden forint az utazási sebesség növelését, az utasélmény javítását szolgálja.

 

Olvasd el a teljes vitairatunkat!

0112_vaa_kiadvany_mockup


 

Dolgozni. Boldogulni. #2 – Kulcsszerepben a nők

1001_kulcsszerepbenanok_illu_apa

 

Programsorozatunk második fejezetében a nők munkavállalási kihívásaira és nehézségeire fókuszálva egy hármas javaslatcsomagot dolgoztunk ki. Ennek célja, hogy a kiegyensúlyozottabb otthoni munkamegosztás, a színvonalas gyermekellátás és a rugalmas munkavégzési lehetőségek segítsék a nőket, hogy ne kelljen választaniuk munka és család között.

0921_kulcsszerepben_a_nok-10

A  javaslatcsomagot innen töltheti le.

Családalapítás után sok nőnek nehéz vagy szinte lehetetlen újra munkába állnia

1001_kulcsszerepbenanok_illu_otthon

  • Visszásságokat tapasztalt a munkába történő visszatérése során?
  • Volt munkaadója trükközik, csak, hogy ne kelljen Önt visszavennie?
  • Kisgyermekes anyaként úgy érzi hátrányosan megkülönböztetik?
  • Nem tudja megoldani a napközbeni gyermekelhelyezést, pedig csak ezen múlna új állása?
  • A családon belül egyenlőtlenül oszlanak meg az otthoni és munkahelyi feladatok, ezért nem tud újra munkába állni?

Írja meg nekünk saját történetét!

Történetét elküldheti videós-webkamerás formátumban is a dolgozniboldogulni@vaa.hu címre!

Mi támogatjuk Önt története nyilvánosságra hozásával (kérésére anonim módon), az ügy parlamenti képviseletével és jogi segítségnyújtással.

screen-capture-2


Dolgozni. Boldogulni. #1 – A munkanélküli- és közmunkarendszer újragondolása

A Váradi András Alapítvány kiemelkedően fontos társadalmi ügynek tartja a hazai közmunkaprogram mielőbbi átalakítását, hogy a valódi állásokat kereső magyarok ezreinek ne kelljen beszorulniuk a közmunka csapdájába.

VAA&Együtt - Szerződés a valódi munkahelyekért

Dolgozni. Boldogulni. #1 – Szerződés a valódi munkahelyekért
A rendszer átalakítását tartalmazó tanulmányt innen töltheti le.