A gimnáziumok védelmében

Az oktatás színvonala és hozzáférhetősége kiemelkedő szerepet tölt be egy ország fejlődésében,gazdasági teljesítményében és társadalmi jólétében. Ezért az Együtt kiemelt figyelmet fordít a hazai oktatás helyzetére és saját oktatáspolitikájának a kidolgozására. 2014 második felében reflektorfénybe került a középfokú oktatás, miután a II. Fidesz­ – KDNP ­kormány belengette a gimnáziumi férőhelyek implicit csökkentését és a szakképzés előtérbe helyezését.
A tudományos eredmények egyöntetűen azt igazolják, hogy az általános készségek fejlesztését leginkább szolgáló gimnáziumi képzés biztosítja legjobban a jövőbeli foglalkoztatást és a magasabb jövedelmet, összehasonlítva azt más középfokú oktatási formákkal (http://real.mtak.hu/21169/). Ezt a különbséget csak felerősítette, hogy a szakképzésből a Fidesz­ – KDNP­ kormányok lefaragták a közismereti képzés jelentős részét. A Váradi András Alapítvány gimnáziumi projektjével erre az összefüggésre, a gimnáziumi képzésnek a jövőbeli foglalkoztatásban játszott rendkívül fontos szerepére kívánja felhívni a figyelmet.

A projekt keretében az alapítvány munkatársai az ország több településén beszélgetéseket folytatnak középiskolai pedagógusokkal és iskolavezetőkkel annak érdekében, hogy a tudományos kutatásokból és a sajtóból származó információk mellett az oktatáspolitikák gyakorlati megvalósulásáról is első kézből, maguktól az érintettektől tájékozódjanak. A beszélgetések eredményei formálják az Együtt oktatáspolitikai javaslatait.

Emellett az alapítvány nyilvános oktatási fórumokat szervez országszerte, hogy ott tájékoztassa az érdeklődőket a gimnáziumi képzés jelentőségéről és az oktatási rendszert az elmúlt években ért változtatások hatásairól, az oktatáspolitika javításának lehetőségeiről, valamint információt nyújtson a diákok és szülők saját oktatási döntéseinek meghozatalához, és párbeszédet teremtsen oktatási szakértők és a pedagógusok, diákok, szülők, valamint a helyi döntéshozók között.